Thursday, January 26, 2012

Mitä tapahtuu kun juot limsaa?

Mulla on semmonen vihko johon oon kerännyt kaikenlaisia mielenkiintoisia artikkeleja liittyen terveyteen, kauneudenhoitoon ja ruokaan. Siellä on siis kasvonaamio ohjeita, ruoka reseptejä ja tietoa erilaisista terveysjutuista. Ajattelin että olis kiva valaista muitankin jotka on ehkä missannut kyseiset jutut. Tämän vihon sisältöä tulet löytämään tunnisteiden terveys, ruoka ja kauneus alta. :)

Aloitetaan tällä. Mitä siis elimistössä tapahtuu kun juot limsaa?

Kun juot pullollisen kofeiinipitoista virvoitusjuomaa, elimistössäsi tapahtuu seuraavaa:

10 minuutin jälkeen: Kymmenen teelusikallisen verran sokeria sullotaan ruuansulatusjärjestelmääsi (100% päivittäisestä saantisuosituksestasi). Et ehkä heti oksenna ylös makeaa vatsansisältöäsi, sillä fosforihappo hämää elimistösi makeantunnistimet ja mahdollistaa näin hurjan sokerimäärän nauttimisen.

20 minuutin jälkeen: Verensokerin määrä nousee äkisti ja haiman beetasolut valmistavat äkkiä lisää insuliinia. Samalla maksasi raivaa tilaa sokerille muuntamalla osan varastosokeristaan rasvaksi.

40 minuutin jälkeen: Juoman sisältämä kofeiini on imeytynyt. Pupillit laajentuvat ja verenpaine nousee. Maksasolut ovat ihan ymmällään. Mitä on tapahtunut!? Varmuuden vuoksi maksa luovuttaa osan sokeristaan verivirtaan siltä varalta, että tässä on juostava karkuun tai jotain muuta ikävää. Aivojesi adenosiinireseptorit ovat ihan täynnä ja tunnet itsesi hyvin pirteäksi.

45 minuutin jälkeen: Elimistösi dopamiinin tuotanto nousee ja tunnet suurta mielihyvää. Sama tunne saadaan heroiinilla.

60 minuutin jälkeen: Juoman sisältämä fosforihappo sitoo kalsiumia, magnesiumia ja sinkkiä ohutsuolessa ja aineenvaihduntasi nousee entisestään. Kalsiumia karkaa ulos virtsarakkoon vaikka olisi parempi, että se olisi rakentamassa luitasi.

Vähän toista tuntia tämän jälkeen: Kofeiinin diureettiset ominaisuudet poistavat elimistöstäsi tehokkaasti nestettä ja sinun on hakeuduttava lähimpään vessaan. Viimeistään siinä vaiheessa kun virtsarakkosi tyhjenee, voit sanoa näkemiin kalsiumille, magnesiumille ja sinkille. Näille hivenaineille olisi ollut käyttöä elimistössäsi. Insuliini on nyt raivonnut verensokerisi kimpussa vähän toista tuntia ja tehnyt siinä hyvää työtä. Verensokerisi on rajusti laskenut ja sinun tekee mieli jotain makeaa. Olet väsyneen oloinen. Janottaakin niin vietävästi! Ratkaisu on käden ulottuvulla:
uusi pullo juomaa.¨


Ja uskokaa tai älkää, light ja zero juomissa vaikutus on ihan sama.
Huhhuh! Onneks oon lopettanut coca colan juomisen jo aikoja sitten. Kamala edes ajatella miten epäterveellistä se on.

Iltalehden sivuilla oli jokunen viikko sitten lukijoitten tarinoita omasta riippuvuudestaan virvoitusjuomiin, tässä muutama esimerkki:

Itse en ole jäänyt riipuvaiseksi kolajuomasta, mutta mieheni on erittäin riippuvainen Pepsi Maxista. Hän juo sitä yli 4 litraa päivässä ja jos ei tätä kyseistä limukkaa ole saatavilla, on helvetti irti. Hän on pahalla tuulella ja tiuskii minulle, mutta mikään muu juoma ei hänelle kelpaa. Kuntosalille hän ei ota vettä, vaan juo Pepsiä litratolkulla. Riippuvuus kehittyi hänelle kenties sen jälkeen, kun hän muutti pois kotoa. Äiti ei enää ostanut maitoa jääkaappiin tai muutenkaan huolehtinut terveellisestä ruokavaliosta, joten Pepsi Maxista tuli ruokajuoman lisäksi se ainoa juoma, jota hän alkoi juomaan muuten vaan. Itse hän sanoo, että juoma on terveellistä, koska se on kevytlimsaa, eikä sisällä kaloreita.

Join Pepsi Maxia ja Cola lightia 15 vuoden ajan vähintään 3 litraa päivässä. Lisäksi viime vuodet litra energiajuoma Ediä päivässä. Vieroittautuminen ei ollut aivan helppoa, koska päänsärkyjä oli yli kuukauden ajan

Olen itse jonkinlainen Coca-cola-riippuvainen, vaikka juonkin Pepsiä. Kysymykseen ei tule edes missään nimessä mitkään light- tai sokerittomat versiot.
Aamu alkaa mustalla limulla ja päivä päättyy siihen. Kaikki päivän aikana juomani neste on limsaa. Riippuvuuden tunne on selkeä, koska vesi tai mehu ei vie janoa, ainoastaan limu. Ílman sitä olen hermostunut, päänsärky alkaa ja kädetkin saattavat hieman täristä. Itselläni menee colaa 2-3 litraa päivässä. Puoli päivää olen onnistunut pysymään erossa, mutta itsekuri ei ole pitänyt sen pidempään aikaan.

Olen 12-vuotiaasta juonut Coca-colaa vähintään litran päivässä. Nyttemmin 48-vuotiaana on kulutus 3 litraa päivässä. 36 vuotta, ja ei ole ollut päivääkään, jolloin olisin voinut olla ilman. Päivittäin jo viimeisen pullon avautuessa varmistan, että uusi on kaupasta haettu. Eli yleensä ostan vähintään 6 litraa kerralla, jotta varastossa on seuraavaan päivään. Rinnakkaisvalmisteita en huoli, vaan ainoastaan aito vanha Coca-cola käy. Lasteni en anna lainkaan juoda, jottei heille tule tätä samaa riippuvuutta.

Ja linkki kyseiseen artikkeliin jos joku haluaa tutkia tarkemmin.

Onko siellä yhtään/tunnetko ketään kokiksen tai jonkin muun virvoitusjuoman litkijöitä?

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...